فهرست مطالب

مهندسی آبیاری و آب ایران - پیاپی 15 (بهار 1393)

مجله مهندسی آبیاری و آب ایران
پیاپی 15 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد واقفی، مالک موحدزاده صفحه 1
    برای اندازه گیری و محاسبه میزان نفوذ آب در خاک روش ها و مدل های محاسباتی مختلفی وجود دارد. نفوذپذیری خاک یک حوضه آبریز بنا به اقلیم و شرایط و ساختمان خاک خاص خود، پارامترهای منحصر به فردی دارد. در این تحقیق سواحل یکی از رودخانه دائمی استان بوشهر(رودخانه مند – شهرستان دشتی) مورد مطالعه قرار گرفته است. میزان نفوذ عمودی آب به خاک با روش آزمایش صحرایی استوانه مضاعف با سه تکرار (در 60 چاهک) جهت کنترل و تعیین بهترین مدل و محاسبه ضرایب 8 مدل نفوذپذیری، اندازه گیری شد. با استفاده از نرم افزارهای محاسباتی منحنی های نرخ نفوذ و نفوذ تجمعی رسم گردید و برای هر مدل یک برنامه کامپیوتری به زبان ویژوال بیسیک نوشته شد تا بهترین ضریب مدل ها را که کمترین خطا را نسبت به منحنی های بدست آمده از آزمایشات نشان می دهند، به عنوان بهترین ضرائب بدست آمده تعیین نماید. هر برنامه با قرار دادن حالتهای مختلفی از ضرایب مدل ها را بطور مجزا با نتایج آزمایشات میدانی تطابق داده و ضمن نمایش میانگین مقدار خطا بهترین ضرایب منطبق با حوضه را به عنوان خروجی محاسبات نشان داد. به ترتیب مدل های فلیپ و کاستیاکف و SCS آمریکا نسبت به مدل های کاستیاکف لوئیس و گرین آمپت و اورتون و هورتون و هال برای این حوضه تناسب و تطابق بیشتری داشت.
    کلیدواژگان: استوانه مضاعف، حوضه آبریز، مدل های نفوذپذیری، مند، نفوذپذیری
  • حسن هژبر*، هادی معاضد، سعید شکری کوچک صفحه 13

    یکی از راه های کاهش تلفات آب در مزارع، برنامه ریزی صحیح آبیاری می باشد و اساس این برنام هریزی را برآورد دقیق نیاز آبی گیاهان تشکیل میدهد که ضریبی از تبخیر و تعرق مرجع است. تبخیر و تعرق مرجع یک پدیده چند متغیره و پیچیده است که به عوامل متعدد اقلیمی بستگی دارد و دقیق ترین روش برای برآورد آن، لایسیمتر است اما استفاده از لایسیمتر، مستلزم وقت و هزینه زیادی است، از این رو تخمین تبخیر و تعرق با استفاده از پارامترهای هواشناسی و به کار بردن مدلهای تجربی انجام میگیرد. این مدل ها دارای ضرایبی هستند که معرف شرایط منطقه ای است که مدل در آن منطقه، واسنجی شده است؛ لذا کاربرد این مدلها برای هر منطقه، نیاز به بررسی دارد. با توجه به اینکه تبخیر و تعرق، فرآیندی پیچیده و غیرخطی است، لذا استفاده از روش هایی که بتوانند این پیچیدگی را مدلسازی نمایند، الزامی به نظر می رسد. به این منظور در این تحقیق از شبکه عصبی مصنوعی برای مدلسازی تبخیر و تعرق استفاده شد و در این راستا از نرم افزار MATLAB کمک گرفته شد. هدف از این تحقیق، ارزیابی شبکه های عصبی مصنوعی و 11 روش شناخته شده در تخمین تبخیر و تعرق گیاه مرجع برای ایستگاه تحقیقاتی که ریز ارومیه می باشد. بر اساس داده های اقلیمی روزانه و داده های 4 ساله لایسیمتری ایستگاه، مقدار تبخیر و تعرق به روش های مذکور محاسبه گردید، نتایج حاصل از محاسبات نشان داد که شبکه عصبی مصنوعی نسبت به تمامی روش های کلاسیک عملکرد مناسبتری داشته و دارای RMSE، MAE و R2 به ترتیب برابر با 65/9 (میلیمتر در ده روز)، 53/7 (میلیمتر در ده روز) و 804/0 می باشد. همچنین در میان روش های کلاسیک، مدل تورک با RMSE، MAE و R2 به ترتیب برابر با 69/11 (میلیمتر در ده روز)، 99/8 (میلیمتر در ده روز) و 719/0 در اولویت قرار دارد و روش های جنسن- هیس، پنمن- مانتیث- فائو 56 و... در اولویت های بعدی قرار دارند.
    مقاله استخراج شده از پایاننامه

    کلیدواژگان: تبخیر و تعرق، شبکه عصبی مصنوعی، کهریز ارومیه، لایسیمتر، مدلهای تجربی، MATLAB
  • رضا زمانی احمدمحمودی، علی محمد آخوندعلی، حیدر زارعی، فریدون رادمنش صفحه 26
    با توجه به اهمیت منابع آب زیرزمینی، برای محاسبه مقدار متوسط و تخمین سطح آب در دشتها، ضروری است که اطلاعات حاصل از برداشت نقطه ای به سطح دشت تعمیم داده شود. به این منظور کاربرد مدلهای زمین آماری، همواره با خطا همراه بوده است، چرا که در اکثر موارد تابع برازش داده شده شامل کلیه نقاط تجربی محاسبه شده نمی باشد. هدف از انجام این پژوهش بررسی کاربرد روش ترکیبی زمین آمار و شبکه عصبی مصنوعی بهینه شده با الگوریتم ژنتیک در تخمین سطح آب زیرزمینی در دشت رامهرمز میباشد. نتایج حاصل از کاربرد روش های کوکریجینگ، کریجینگ و روش عکس فاصله نشان داد که روش کوکریجینگ با مدل نیمتغیرنمای گوسین، بهترین روش زمین آماری برای تخمین سطح ایستابی و ترکیب با شبکه های عصبی می باشد. همچنین نتایج حاصل از ترکیب این دو مدل نشان داد که مدل ترکیبی بهینه شده با الگوریتم ژنتیک دارای معیارهای ارزیابی مناسبتری در تخمین سطح ایستابی نسبت به کاربرد روش های زمین آماری به تنهایی میباشد و به عنوان یک روش ترکیبی مناسب جهت تخمین سطح ایستابی پیشنهاد شده است.
    مقاله برگرفته از پایان نامه کارشناسی ارشد
    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، الگوریتم ژنتیک، دشت رامهرمز، زمین آمار، شبکه عصبی مصنوعی
  • نیازعلی ابراهیمی پاک صفحه 39
    این پژوهش به منظور تعیین ضریب واکنش عملکرد سیب زمینی (ky) نسبت به کم آبیاری در مراحل مختلف رشد در قالب بلوک های کامل تصادفی با پنج تیمار شامل، آبیاری کامل(E0)، 85 درصد ((E1، 70 درصد (E2) و 55 درصد (E3) و 30 درصد (E4) تبخیر - تعرق پتانسیل گیاه سیب زمینی، در سه آزمایش جداگانه و در سه مرحله رشد گیاه شامل T1: استقرار بذر و رشد رویشی، T2: رشد کامل و T3: رسیدن گیاه، در سه سال زراعی در شهرکرد انجام شد. تبخیر- تعرق پتانسیل گیاه سیب زمینی با استفاده از لایسیمتر زهکش دار از روش بیلان رطوبتی با استفاده از دستگاه نوترون متر برآورد شد. پس از برداشت، عملکرد و اجزاء عملکرد محصول تعیین شد و ضریب واکنش عملکرد سیب زمینی محاسبه شد. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد اثر کم آبیاری بر عملکرد محصول سیب زمینی در سطح پنج درصد معنی دار است و بیشترین عملکرد محصول سیب زمینی در تیمار آبیاری کامل برابر با 43416 کیلوگرم وکمترین آن برابر با 22150 کیلوگرم در هکتارمربوط به تیمار 70 درصد تبخیر-تعرق گیاه در مرحله سوم رشد گیاه بود. تبخیر-تعرق واقعی پتانسیل سیب زمینی در منطقه برابر با 944 میلی متر و حداقل مقدار آن 542 میلی متر در تیمارE4T3 بود. مقدار ضریب واکنش عملکرد گیاه سیب زمینی (Ky) با توجه به تیمارهای کم آبیاری برای مرحله اول رشد گیاه بین65/0 تا 18/1 و در مرحله دوم رشد گیاه بین 82/0 تا 1 و در مرحله سوم رشد گیاه بین 7/0 تا 17/1 بدست آمد و متوسط آن درفصل رشد گیاه برابر با 11/1 برآورد شد.
    کلیدواژگان: تابع تولید، تبخیر - تعرق گیاه و پتانسیل، لایسیمتر
  • الهام فتحی هفشجانی، حبیب الله بیگی هرچگانی، علیرضا داودیان دهکردی، سید حسن طباطبایی صفحه 51
    انتخاب و به کارگیری روش درونیابی مناسب میتواند منجر به تولید نقشه هایی دقیق تر و صحیح تر گردد. هدف از انجام این پژوهش تعیین مناسبترین روش درونیابی از بین انواع کریجینگ، وزن دهی معکوس فاصله (با توان 1 تا 4) و انواع کوکریجینگ جهت پهنه بندی و نقشه کشی مولفه های نیترات و فسفات در آب زیرزمینی دشت شهرکرد بود. برای این منظور از داده های غلظت نیترات و فسفات 97 حلقه چاه کشاورزی دشت شهرکرد استفاده شد. در روش کریجینگ معمولی نیترات، مقدار R2 حداقل99/0، mg/L 1 RMSE< و mg/L 1/0ME< و در پهنه بندی فسفات به روش کریجینگ معمولی مقدار R2 نزدیک به واحد،01/0 RMSE= و ME نزدیک به صفر به دست آمد. کارآیی روش وزن دهی معکوس فاصله در پهنه بندی نیترات و فسفات ضعیف تر از کریجینگ بود و با افزایش توان روش معکوس فاصله مقدار R2 کاهش و مقدار RMSE افزایش یافت. با این حال توان 1 معکوس فاصله را در شرایطی می توان جایگزین کریجینگ کرد. در پهنه بندی نیترات یا فسفات روش کوکریجینگ با استفاده از یکدیگر به عنوان متغیر کمکی ارزش هزینه آن را ندارد. نقشه های حاصل از ویژگی های تغییر نمای منتخب و روش کریجینگ معمولی برای نیترات و فسفر نشان داد میزان آلودگی آب زیرزمینی شهرکرد به این دو آلاینده از شمال به جنوب دشت روبه افزایش است. همخوانی خلاصه ی آماری مشاهدات با خلاصه ی آماری نقشه ها که به روش کریجینگ تولی شده بودند دقت خوب این روش را نشان داد. در مجموع استفاده از روش کریجینگ معمولی به دلیل دقت بیشتر، محاسبات کمتر و نیاز به داده کمتر در بین روش های مقایسه شده، برای پهنه بندی نیترات و فسفات آب زیرزمینی شهرکرد توصیه میشود.
    کلیدواژگان: واریوگرام، کریجینگ ساده و معمولی، کوکریجینگ ساده و معمولی، وزن دهی معکوس فاصله
  • محمد زمانیان، روحاله فتاحی صفحه 64
    مهمترین مشکلی که سامانه های آبیاری قطرهای با آن روبرو هستند گرفتگی قطره چکان ها می باشد. گرفتگی قطره چکان ها عمدتا ناشی از خصوصیات کیفی آب آبیاری است. هدف از این تحقیق این بوده است که ارزیابی گرفتگی قطره چکان ها با استفاده از کیفیت آب تا چه اندازهای در پیش بینی انسداد قطره چکان ها در سامانه های آبیاری قطرهای در کشور کارائی دارد. برای این منظور 10 سامانه در نقاط مختلف کشور که از نظر شرایط آب و هوایی متفاوت بودند انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. قطره چکان های مسدود شده در هر سامانه جمع آوری و عواملی که در هر سامانه باعث انسداد آنها شده بود مشخص گردید. نتایج نشان داد که پیشبینی خطر گرفتگی قطره چکان ها با استفاده از شاخص های رایج متکی بر خصوصیات کیفی آب در تمامی سامانه ها با آنچه در واقعیت اتفاق افتاده با عدم قطعیت بالایی همراه بود. در 60 درصد از موارد پیش بینی پتانسیل گرفتگی قطره چکان ها مربوط به عوامل شیمیایی و در سایر موارد مربوط به تاثیر توام عوامل سه گانه (عوامل فیزیکی- شیمیایی- بیولوژیکی) میشد. اما در اغلب موارد گرفتگی واقعی رخ داده در قطرهچکانها مربوط به عوامل فیزیکی بود. عدم قطعیت موجود در این سامانه ها بیشتر به مدیریت بهره برداری از آنها شامل عدم شستشوی صحیح واحد کنترل مرکزی، شستشو نکردن شبکه لوله ها بعد از مرحله نصب قطره چکان های روی خط، عدم بکارگیری اقدامات پیشگیرانه شامل تزریق اسید و کلرزنی در صورت لزوم بهداخل سامانه و از همه مهمتر عدم بکارگیری صحیح کودهای شیمیایی همراه با آب آبیاری به دلیل نوع، نحوه، زمان و میزان تزریق غیر اصولی آن به شبکه باز میگشت.
    کلیدواژگان: اسیدشویی، کلرزنی، کودآبیاری، مدیریت بهرهبرداری، منابع عدم قطعیت
  • محمدتقی ستاری، مهدی عباسقلی نایب زاد، رسول میرعباسی نجف آبادی صفحه 76
    با توجه به کمبود منابع آب های سطحی در ایران توجه به کیفیت آب و اتخاذ تمهیداتی در راستای جلوگیری از آلودگی منابع آب شیرین ضروری است. توسعه پایدار کشاورزی بدون در نظر گرفتن کیفیت شیمیایی آب های سطحی غیرممکن است. کنترل کیفیت آب از موضوعات مورد توجه در برنامه ریزی آبیاری اراضی کشاورزی می باشد. از آنجائیکه پایش و ارزیابی کیفت آبهای سطحی پرهزینه و زمان بر می باشد، بنابراین، یافتن روشی ارزان، آسان و نسبتا دقیق که در آن با حداقل پارامترهای هیدروشیمیایی بتوان طبقه کیفیت آب را پیش بینی نمود، بسیار مفید می باشد. درخت تصمیم جزو روش های نوین داده کاوی بوده که با بهره گیری از یک ساختار درختی داده ها را طبقه بندی نموده و ضمن استخراج الگوها و قوانین موجود در بین داده ها به منظور پیش بینی به کار می رود. در این مقاله با استفاده از روش تصمیم گیری درختی کیفیت آب برخی از رودخانه های واقع در دامنه های جنوبی کوه سهند در محل ایستگاه های هیدرومتری چکان، قیرمیزی گ‍ول، شیشوان، تازه کند مراغه و مغانجیق مورد بررسی قرار گرفت و برای هریک از رودخانه طبقه کیفیت آب با استفاده از قوانین اگر-آنگاه توسعه داده شد. نتایج بدست آمده از مدل نشان داد که روش تصمیم گیری درختی قادر است با استفاده از کمترین تعداد پارامتر هیدروشیمیایی طبقه کیفیت آب را با دقت بسیار بالایی تعیین کند.
    کلیدواژگان: پارامترهای هیدروشیمیایی، داده کاوی، درخت تصمیم، کوه سهند، کیفیت آبهای سطحی
  • میرحسن میریعقوب زاده، کریم سلیمانی، محمود حبیب نژاد روشن، کاکا شاهدی، کریم عباسپور، سمیرا اخوان صفحه 89
    تبخیر و تعرق یکی از عوامل مهم در چرخه هیدرولوژی و از جمله عوامل تعیین کننده معادلات انرژی در سطح زمین و توازن آب می باشد. در حقیقت تبخیر و تعرق ایجاد کننده ارتباط مابین المان های مهم کره زمین و اتمسفر محسوب می شود. اغلب روش هایی که تا کنون ارائه شده است از اندازه گیری های نقطه ای برای تخمین تبخیر و تعرق استفاده می کنند، لذا فقط مناسب مناطق در مقیاسهای بسیار کوچک بوده و به خاطر طبیعت پویا و تغییرات مکانی تبخیر و تعرق قابل تعمیم به حوزه های بزرگ نمی باشند. سنجش از دور این قابلیت را دارد تا مقدار تبخیر و تعرق را تخمین زده و حتی توزیع مکانی آن را مورد بررسی قرار دهد. الگوریتم توازن انرژی سطح زمین (SEBAL) الگوریتم نسبتا جدیدی است که در اکثر نقاط دنیا برای برآورد تبخیر و تعرق و سایر شارهای گرمایی در سطح مورد استفاده قرار گرفته و نتایج رضایت بخشی داشته است. در تحقیق حاضر تبخیر و تعرق حاصل از الگورتم سبال با روش استاندارد فائو در حوزه آبخیز تمر واقع در استان گلستان مورد مقایسه قرار گرفته است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که الگوریتم SEBAL قابلیت تعیین میزان تبخیر و تعرق واقعی را درسطح وسیع بدون نیاز به داده های هواشناسی زیاد دارد. همچنین نتایج نشان می دهند که الگوریتم SEBAL میزان تبخیر وتعرق را بین 5/0-1 میلیمتر در روز کمتر از روش پنمن- مانتیث برآورد می نماید.
    کلیدواژگان: تبخیر و تعرق، سنجش از دور، سبال، پنمن - مانتیث، حوزه آبخیز تمر
  • ابوالفضل ناصری صفحه 103
    یکی از مهم ترین اصول طراحی آبیاری قطره ای که در تعیین دور آبیاری محصولات ردیفی نقش بنیادی دارد، حجم خاک خیس شده با گسیلنده ها می باشد. بنابراین اهمیت و نیز با توجه به توانمندی فن سری های زمانی در الگوبندی و پیش بینی پدیده های هیدرولو‍ژیک، یک مجموعه آزمایش، در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی در یک خاک لوم و لوم رسی با هدف الگوبندی و پیش بینی حجم خاک خیس شده با گسیلنده نقطه ای با کاربرد فن سری های زمانی انجام شد. برای اجرای آزمایش، دبی جریان گسیلنده ها برابر 2،4 و8 لیتر در ساعت و نوع گسیلنده ها نقطه ای انتخاب شد. براساس داده های اندازه گیری شده پیشروی عمودی و جانبی رطوبت در زمان های مختلف و با فواصل مساوی، حجم خاک خیس شده با گسیلنده ها در زمان های مختلف برآورد گردید. نتایج نشان داد سری حجم خاک خیس شده با گسیلنده نقطه ای در طول دوره اندازه گیری (210 دقیقه) روند ناایستائی داشت. برای ایستا سازی سری داده ها از عمل لگاریتمی نمودن و یک بار تفاضلی استفاده شد. الگوی مناسب برای بیان سری زمانی حجم خاک خیس شده توسط گسیلنده های نقطه ای به صورت ARIMA (1،1،0) تشخیص داده شد. براساس الگوی سری زمانی انتخاب شده، حجم خاک خیس شده از 210 تا 300 دقیقه (برای 90 دقیقه بعدی) پیش بینی گردید. نتایج پیش بینی نشان داد میانگین حجم خاک خیس شده در انتهای 300 دقیقه با کاربرد دبی های 2، 4 و 8 لیتر بر ساعت به ترتیب برابر 38، 164 و 223 هزارسانتی مترمکعب خواهد بود. توصیه می شود برای الگوبندی و پیش بینی حجم خاک خیس شده در شرایط خاک شناختی مشابه از الگوی ARIMA (1،1،0) استفاده شود.
    مقاله برگرفته از پژوهش مولف است.
    کلیدواژگان: آبیاری قطره ای، حجم خاک خیس شده، سری های زمانی، گسیلنده نقطه ای
  • وحید یزدانی، حمید منصوریان صفحه 118
    با توجه به عدم وجود رودخانه های دائمی، بنابراین حفظ و صیانت از منابع آب زیرزمینی باید در اولویت برنامه های مدیریت منابع آب کشور قرار گیرد. هدف از این مطالعه بررسی وضعیت منابع آب زیرزمینی دشت نیشابور می باشد تا بتوان بر اساس اطلاعات کمی و کیفی آب های زیرزمینی دشت به نقشه های پهنه بندی پتانسیل بهره برداری از منابع آب زیرزمینی دست یافت. بطور کلی با توجه به نتایج آزمایشات پمپاژ متوسط ضریب انتقال و ضریب ذخیره در محدوده دشت حدود1000 مترمربع در روز و 051/0 تعیین شده است. طبق نتایج کسب شده جهت کاهش سطح تراز آب زیرزمینی از شمال شرق به جنوب غرب و از جنوب به سمت مرکز و غرب میباشد. آبخوان دشت نیشابور از سمت شمال، شمال غرب، شمال شرق، شرق و جنوب توسط جریانات شکل گرفته از ارتفاعات بینالود تحت تاثیر تغذیه زیرزمینی قرار دارد. حداقل و حداکثر عمق سطح آب زیرزمینی به ترتیب 96/3 و 9/143 متر بوده است. محدوده شرق و جنوب دشت دارای شاخص پتانسیل بهره برداری بیشتری نسبت به سایر مناطق دشت میباشد، محدوده مرکز دشت و شهر نیشابور علیرغم بالا بودن کیفیت آب و پایین بودن میزان افت سطح آب، مقدار شاخص پایینی دارد که علت اصلی آن پایین بودن ضریب انتقال آبخوان می باشد (حدود 200 تا 300 متر مربع در روز) که این مهم، پایین بودن دبی چاه های منطقه مذکور را نتیجه می دهد بطوری که با مشخصات چاه های دشت در ناحیه مذکور تطابق دارد. مقدار شاخص در محدوده مرکزی دشت بین 011/0-185/0 و به مقدار کمی بین 185/0-261/0 قرار دارد که علیرغم بالا بودن شوری آب، علت اصلی آن پایین بودن افت و بالا بودن ضریب انتقال درمحدوده مذکور می باشد.
    کلیدواژگان: آب های زیرزمینی، پتانسیل بهره برداری، نیشابور
|
  • M. Vghefi, M. Movahedzadeh Page 1
    One of the Catchment Area has it، s own parameters according in infiltration to its continent and soil (soil structure، vegetation complex، pore space). In this research، the shores of eternal rivers of Boshehr studied Mond River – Dashti Township. In this research، with special lattice and digging 60 well، the infiltration of water to soil measured by double ring outdoor test method and by three repetitions to control and determining the equation and computing equations coefficient of infiltration. By computing soft ware''s، the rate of infiltration and aggregation infiltration curves depicted and the equations appointed. The computer programs in visual basic language is written in order to determine the equation coefficients that showed the lowest and the minimum standard error (S2) toward the given curves، for 8 models. In this research best coefficient of these models with minimal errors for case studied Catchment Area was chosen. Those programs best coefficients of these experiment-adjusted models with arising errors; by inserting various coefficients models Philip، Kostyakov and SCS، and in regularity are better than Kostyakov-Lowece، Green-Ampt، Overton، Horton and Hall models.
    Keywords: Catchment Area, Double ring, Infiltration, Infiltration Methods, Mond
  • Hassan Hozhabr, Hadi Moazed, Saeed Shokrikhoochak Page 13

    One of methods to reduce water losses in fields is correct programming of irrigation and accurately estimate the crop water requirement form the basis of this programming that is the coefficient of Reference Evapotranspiration. Reference Evapotranspiration is a complex and multivariate phenomenon that depends on climatic factors and most accurate way to estimate it is lysimeter but using Lysimeter requires a lot of time and money، hence the Evapotranspiration estimation is done by meteorologicalparameters and applying empirical models. These models have the coefficients that each coefficient is representative of regional conditions that equation is calibrated in that area. According to that the evapotranspiration process is complex and nonlinear، therefore using of methods that can this complexity of modeling، it seems necessary. Therefore in this study was used of artificial neural networks for evapotranspiration modeling and in this context of MATLAB software was used. The purpose of this study was to evaluate artificial neural networks and 11 methods known in the estimation of reference crop evapotranspiration for Urmia Kahrizi Research Station. based on daily meteorological data and 4-years data from Lysimeter of the station، Evapotranspiration was calculated to above methods. The results of calculations showed that the Artificial Neural Network has better performance than all the classical methods، it has a RMSE، MAE and R2 respectively is equal to 9. 65 (mm/10day)، 7. 53 (mm/10day) and 0. 804. Also among the classical method، the Turc with the lowest RMSE، MAE and R2 equal to 11. 69 (mm/10day)، 8. 99 (mm/10day) and 0. 719 is a priority. Jensen-Haise، Penman-Monteith-Fao 56 and etc methods has been corrected in the next priorities.

    Keywords: Evapotranspiration, Artificial Neural Networks, Urmia Kahrizi, Lysimeter, Empirical Models, MATLAB
  • R. Zamaniahmadmahmoodi, A.M. Akhondali, H. Zarei, F. Radmanesh Page 26
    Due to the importance of groundwater resources، in order to calculate the average level and estimate the water level in plains، it is necessary to generalize the information collected from point to the plain. Application of geostatistical models has always been associated with error، because the fitness function given in most cases is not include all the experimental. The aim of this study is An investigation on the application of combined geostatistics with optimized Artificial Neural Networks by genetic algorithm in interpolation of groundwater level in Ramhormoz plain. The obtained results from Kriging، Cokriging and IDW methods، are shown cokriging with the Gaussian variogeram in Ramhormoz Plain are the best geostatistical method to estimate the groundwater level and combined with neural networks. results the combination of these two models showed that combined optimized model by genetic algorithm possesses have better evaluation criteria than geostatistical methods to estimate groundwater level and proposed As a reasonable combined model to an estimate of the groundwater level.
    Keywords: Groundwater, Genetic algorithm, Ramhormoz plain, Geostatistics, Artificial Neural Networks
  • Niaz Ali Ebrahimipak Page 39
    This study was conducted to determine the yield response factor potato (ky) to deficit irrigation at different growth stages in a randomized complete block design with five treatment, E0 (Full Irrigation), E1 (85%), E2 (70%), E3 (55%) and E4 (30%) of actual evapotranspiration plant potato in three growth stages T1: seed and vegetative establishment, T2: the full development and T3: get the plant growing season in three years. the sharekord. Evapotranspiration potential of the potato crop was lysimeter drainage water balance method used to estimate the neutron meter. After harvest, yield and yield components were determined and potato yield response coefficient was calculated. The results of data analysis showed that deficit irrigation effects on potato yield is significant at the 5%. Maximum potato yield in full irrigation equal to 43416 kg up to 22150 kg in the lowest 70 percent evapotranspiration treatment - plant evapotranspiration in the third stage of plant growth.. evapotranspiration potential of the potato in the region with 944 mm and 542 mm minimum was E4T3 treatment. Coefficient responses yield of potato (Ky) with respect to the treatment of low irrigation for the first stage of growth between 0/65 to 1/18 and the second stage of growth between 0/82 and 1, and in the third stage of growth between 0/7 to 1/17 and the maximum growth season with 1/11 respectively.
    Keywords: Potato, Yield Response Factor, Deficit Irrigation
  • Page 51
    Selecting appropriate interpolation method can lead to the production of more accurate maps. The aim of this study was to determine the appropriate method of interpolation and mapping for nitrate and phosphate in the Shahrekord Aquifer from the
    Methods
    kriging، co-kriging and inverse distance weighting. For this purpose، the concentrations of nitrate and phosphate were measured in 97 agricultural wells. For both nitrate and phosphate، the ordinary kriging was appropriate and enough. For nitrate، ordinary kriging resulted in R2 =0. 99، RMSE <1 mg / L and ME <0. 1 for nitrate; and R2 close to the unity، RMSE =0. 01 and ME close to zero for phosphate. Efficiency of the inverse distance weighting method was weaker than kriging and its efficiency statistic further deteriorated by increasing its exponent from 1 to 5. However، this method is a good alternative for kriging. Co-kriging did not improve the interpolation over kriging and therefore، is not worth the costs and efforts involved. Maps showed that the concentrations of both pollutants increased from the northwestern to the southwestern part of the aquifer. Examination of conformity of observations statistical summary to maps further indicated the applied kriging was appropriate. In general، using ordinary kriging is recommended for mapping of nitrate and phosphate in the Shahrekord Aquifer، due to higher accuracy، less calculation and less required data.
    Keywords: Simple, ordinary Kriging, Inverse distance weighting, Variogram
  • Mohammad Zamaniyan*, Rouhollah Fatahi Page 64
    The main problem facing trickle irrigation systems are emitter clogging. Water quality is mainly due to emitters clogging. The purpose of this study was to assess the extent to clogging emitters using water quality in predicting clogging emitters in drip irrigation systems in the country are affected. For this purpose، 10 different parts of the system in terms of different weather conditions were selected. Emitters blocked in each system were collected and the factors that cause clogging in the system have been determined. The results showed that the predicted risk of clogging emitters using common indicators of water quality characteristics based on the realities of what happened in all the systems were combined with high uncertainty. In 60% of cases clogging the emitters to predict potential chemical agents and the other was related to the combined effects of three factors (Physical- Chemical- Biological). But in most cases the actual clogging occurred on emitter''s physical factors. The uncertainty of the systems to return them to operation management includes: Lack of proper washing of the central control unit، don''t wash pipe network after installation the online emitters، lack of preventive measures include use of chlorination and acid injection into the system if necessary، and most importantly، lack of correct application of fertilizers with irrigation water due to the manner، timing and injection rate of the principles network.
    Keywords: acidification, chlorination, fertilization, utilization management, uncertainty
  • Mohammad Taghi Sattari, Mehdi Abbasgoli Naebzad, Rasoul Mirabbasi Najafabadi* Page 76
    Consideration of water quality and implementation of appropriate actions for preventing of water resources pollution is a very important issue in Iran because of surface water deficit. Sustainable development of agriculture is impossible without considering of surface water quality. Water quality control is a noteworthy issue in irrigation scheduling program of agricultural land. Since surface water quality monitoring and assessment is very expensive and time consuming. Thus، finding a cheap، simple and relatively exact method which can predict the water quality class base on minimum hydro chemical parameters would be very useful. Decision tree as one of the data mining techniques classify data sets based on a tree structure and uses for prediction base on extracting the exiting patterns and roles among data sets. In this study، the decision tree method was used to classify water quality in some hydrometrics stations located at southern side of Sahand Mountain، including Chekan، Girmizigol، Shishovan، Tazekand and Moghanjig. The water quality classes were defined based on if-then rules. The results showed that the decision tree method is able to predict the water quality classes based on small number of hydro chemical parameters with high accuracy.
    Keywords: surface water quality, data mining, decision tree, hydro chemical parameters, Sahand Mountain
  • M. Miryaghoubzadeh, K. Solaimani, M. Habibnejad Roshan, K. Shahedi, K. Abbaspour, S. Akhavan Page 89
    Evapotranspiration is one of the most important determinants of the hydrological cycle and surface energy balance. In fact Evapotranspiration cause the relationship between such as atmosphere and earth important elements. Most methods that have been presented use point measurements to estimate evapotranspiration. These methods are only suitable for the Local areas due to dynamic and changing nature of regional evapotranspiration are not generalizable to the Basin. Remote sensing has the capability to estimate and to assess the amount of evapotranspiration and its spatial distribution. Surface energy balance algorithm for land (SEBAL) is a new algorithm for estimating evapotranspiration in most parts of the world and other heat fluxes at the surface and have a satisfactory results. In this research evapotranspiration results derived with SEBAL algorithm was compared with FAO evapotranspiration standard method. The results indicate that the algorithm SEBAL determine the actual evapotranspiration in a large area without the need for more meteorological data. The results show that the obtained rate of evapotranspiration in SEBAL algorithm has less than the Penman – Monteith about 1-1.5 mm/d.
    Keywords: Evapotranspiration, Remote sensing, SEBAL, Penman, Monteith, Tamar basin
  • Abolfazl Nasseri Page 103
    The wetted soil volume (WSV) is the most important principle in drip irrigation designing which is applied to determine irrigation intervals of raw crops. Therefore and based on time series techniques ability in modeling and forecasting of hydrological phenomena، a set experiments were conducted at East Azarbaijan Research Center for Agriculture and Natural Resources، Tabriz، Iran with the aim of time series modeling and forecasting of WSV from a point source. The point source discharges were selected as 2، 4 and 8 Lh-1 and WSV were estimated based on vertical and horizontal advance of moisture. Also، wetted soil volumes were estimated for several times. Results showed that WSV had non-stationary behavior during 210 min. Differencing natural logarithm of WSV data were applied to make stationary behavior for WES data. Accordingly، to describe WSV from point sources، ARIMA (1، 1، 0) was recognized as a suitable time series model. Based on achieved model، WSV series were forecasted as 38، 164 and 223×1000 cm3 for the next 90 min (from 210 to 300 min). It is recommended that ARIMA (1،1،0) can be applied to model and forecast wetted soil volume in similar soil condition.
    Keywords: Drip irrigation, Point source, Time series, Wetted soil volum
  • Vahid Yazdani, Hamid Mansouriyan Page 118
    In order to the lack of perennial rivers، so maintains of groundwater resources must be used priors programs in the management of Iran water resources. The aim of this paper is study the situation of groundwater resources in Neishaboor plain so that، based on the quantity and quality data in Neishaboor plain approach to exploit potential zoning of groundwater resources plans. Generally، in order to pumping testing results the mean of storage coefficient and the mean of transmission coefficient in studied area are about 1000 m2/d and 0. 051. Follow the results for decreasing of groundwater based level is from northeast to south west and from south to central and west. Neishaboor plain aquifer are formed by flows from north، northwest، northeast، east and south are influenced by hydrogeology recharge by Binalood mountains. The maximum and minimum of groundwater base level is 143. 9 and 3. 96. The east and south of plain have more exploit potential index than to other regions، the central of plain and Neishaboor in order to high quality and low based level، are the low index which the main cause of them is low transmission coefficient (about 200 to 300 m2/d) which resulted the low discharge of well in this regions. The index in central part of the plain is about 0. 011 to 0. 185 and is located between 0. 185-0. 261 very low in order to salinity، the main cause of them is high transmission coefficient and declined in Water level in this studied area.
    Keywords: groundwater, Potential exploitation, Neishaboor